Met 1 monitor op 2 schermen tegelijk werken: zo doe je dat!

In dit blog bespreken we:

In onze snel evoluerende digitale wereld is efficiëntie de sleutel tot succes. Of je nu thuis werkt, op kantoor, of een mix van beide, het gebruik van 2 schermen tegelijk werken kan een wereld van verschil maken in je productiviteit. In deze blog leggen we uit hoe je eenvoudig een twee-scherm opstelling kunt creëren met slechts één monitor en je laptop.

Veel mensen vragen een tweede monitor voor op hun thuiswerkplek, net zoals ze gewend zijn op kantoor. Echter, met je laptop en één losse monitor kun je alsnog genieten van de voordelen van 2 schermen tegelijk werken en zo je productiviteit aanzienlijk verhogen. Het voordeel van 2 schermen tegelijk werken is dat veel mensen het gevoel hebben dat ze meer ruimte hebben om hun taken te beheren.

2 schermen tegelijk werken

Op 2 schermen tegelijk werken in 3 stappen

 1. Sluit je monitor aan op je laptop via een HDMI-kabel of een DisplayPort-kabel, afhankelijk van de beschikbare poorten op je apparaat.
 2. Zorg dat je laptop en monitor op de juiste hoogte staan. Overweeg een laptopstandaard om je laptop op ooghoogte te brengen. Als alternatief kun je een stapel boeken gebruiken. Wil je een laptopstandaard bestellen? Hier te bestellen.
 3. Zet de monitor recht voor je, zodat de bovenrand op ooghoogte staat. Plaats je laptop licht schuin ernaast, zo creëer je het gevoel van 2 schermen tegelijk werken.

Windows instellen

 • Rechtsklik op je bureaublad en kies ‘beeldscherminstellingen’.
 • Ga naar het dropdown-menu waar je kunt kiezen hoe je de schermen wilt weergeven en kies ‘beeldschermen uitbreiden’.
 • Onder het kopje ‘meerdere schermen’ kun je de volgorde en oriëntatie van de schermen bepalen. Hier kun je ook het hoofdscherm selecteren.

Wil je meer informatie over de Windows-instelling, klik hier.

macOS instellen

 • Ga naar ‘systeemvoorkeuren’ en kies ‘beeldschermen’.
 • Klik op het ‘rangschikking’ tabblad.
 • Hier kun je de schermen naar wens rangschikken en hun relatieve positie bepalen. Sleep de menubalk naar het scherm dat je als hoofdscherm wilt gebruiken.

Voordelen van op 2 schermen tegelijk werken

Op 2 schermen tegelijk werken verhoogt moeiteloos je productiviteit. Ongeacht of je een Windows PC of een Mac gebruikt. Een twee-scherm opstelling is bijzonder nuttig voor een reeks van werkzaamheden zoals:

 • Documentvergelijking: Heb je ooit twee versies van een document moeten vergelijken? Met twee schermen kun je ze naast elkaar openen en gemakkelijk verschillen spotten.
 • Multitasking: Werk je aan een project waarbij je voortdurend tussen toepassingen moet wisselen, zoals een spreadsheet en een e-mailclient? Verdeel ze over de twee schermen en schakel moeiteloos tussen taken.
 • Ontwerp en bewerking: Als je in grafisch ontwerp of video-editing zit, kun je je ontwerptool op het ene scherm hebben en een voorbeeldvenster of bronmateriaal op het andere.
 • Codering: Programmeurs kunnen hun code aan de ene kant en hun uitvoer of tests aan de andere kant hebben, wat het debuggen aanzienlijk vergemakkelijkt.
 • Webinars of online training: Bekijk een webinar of online training op het ene scherm, terwijl je aantekeningen maakt of relevante bronnen raadpleegt op het andere.
 • Presentaties: Bereid je presentatie voor op het ene scherm, terwijl je referentiemateriaal of je aantekeningen op het andere scherm houdt.

Door gebruik te maken van deze twee-scherm opstelling technieken kun je niet alleen je werkzaamheden efficiënter uitvoeren, maar ook de kwaliteit van je werk verbeteren en je concentratie behouden. Het loont echt de moeite om de tijd te nemen om je werkplek goed in te richten!

2 Schermen tegelijk werken: Wat heb je nodig?

Als je efficiënter wilt werken, kan het gebruik van 2 schermen tegelijk een groot verschil maken. Maar wat heb je precies nodig om met 2 schermen tegelijk te werken? Hier is een handige lijst:

 • Laptop: Het hart van je setup.
 • Laptopstandaard: De laptopstandaard zorgt voor de juiste hoogte en kijkhoek.
 • Externe monitor: Hiermee creëer je dat tweede scherm om tegelijk te werken.
 • Extern toetsenbord en muis (bedraad of draadloos): Voor optimaal comfort en productiviteit.

Mist er iets op jouw werkplek voor het werken met 2 schermen tegelijk? Klik op de productnamen om ze direct te bestellen. Ook als je niet over een tweede scherm beschikt, adviseren we een laptopstandaard en een extern toetsenbord en muis voor een betere werkhouding. Hiermee voorkom je klachten aan schouders en nek en kun je effectiever met 2 schermen tegelijk werken.

Gebruik een laptopstandaard

Laptopstandaard van Second Office

Verbeter je houding en verhoog je productiviteit met een design dat nek- en rugklachten helpt verminderen. Deze laptopstandaard is je ideale partner voor thuis of onderweg. Het slimme ontwerp biedt de perfecte kijkhoogte en stabiliteit, terwijl het open frame de ventilatie optimaliseert en je laptop koel houdt. Onze standaard is licht, inklapbaar en perfect voor iedereen die mobiel wil blijven. Gemaakt met duurzaamheid in gedachten, is het geschikt voor laptops tot 17 inch.

Vergeet niet om deze blog te delen!
Meer blogs

De kracht van thuiswerken: Hoe het uw organisatie kan versterken

Thuiswerkplek en de ondernemingsraad: informatiewijzer