advies voor thuiswerken

ADVIES VOOR THUISWERKEN

Het thuiswerkadvies vanwege de coronapandemie is vervallen, maar de overheid blijft thuiswerken stimuleren. Steeds meer organisatie voeren het hybride werken in. Hybride werken is een manier van werken waarbij werknemers zowel op kantoor als thuis werken. Het is een combinatie van traditioneel kantoorwerk en thuiswerken, waarbij de werknemer de flexibiliteit heeft om te kiezen waar hij of zij het beste kan werken.

Thuiswerken biedt voordelen zoals meer flexibiliteit en tijdbesparing omdat er geen reistijd nodig is. Aan de andere kant kan hybride werken ook voordelen bieden zoals meer sociale interactie en toegang tot specifieke middelen die op kantoor beschikbaar zijn.

Bij hybride werken is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verwachtingen, werktijden en communicatie, zodat zowel werknemer als werkgever weten wat er verwacht wordt. Het is ook belangrijk om thuiswerkplekken te faciliteren, technologie en samenwerkingstools aan te schaffen en te implementeren om een efficiënte en soepel verlopende hybride werkomgeving te creëren.

Wat zijn de voordelen van thuiswerken?

 • Flexibiliteit: Thuiswerken biedt de mogelijkheid om buiten de traditionele kantoortijden te werken, wat betekent dat werknemers meer tijd kunnen besteden aan andere verplichtingen en interesses.
 • Tijdbesparing: Omdat er geen reistijd nodig is, kunnen werknemers meer tijd besparen en effectiever werken.
 • Comfort: Thuiswerken biedt werknemers de mogelijkheid om in een comfortabele omgeving te werken, waarbij ze zich meer op hun gemak voelen en productiever kunnen zijn.
 • Kostenbesparing: Thuiswerken kan ook leiden tot kostenbesparing, omdat er geen kosten zijn voor vervoer en andere werk gerelateerde uitgaven.
 • Betere werk privé balans: Door thuis te werken, kunnen werknemers meer tijd besteden aan hun privéleven en familie, wat leidt tot een betere werk privé balans.
 • Minder ziekteverzuim: Sommige mensen voelen zich beter en productiever als ze thuiswerken, waardoor het ziekteverzuim kan verminderen.

Thuiswerken is het uitvoeren van werkzaamheden vanuit huis in plaats van op een kantoor of andere werklocatie. Dit gebeurt meestal met behulp van digitale technologieën, zoals laptops, videoconferencing tools en cloud-gebaseerde toepassingen. Thuiswerken wordt vaak aangemoedigd om de flexibiliteit van werknemers te vergroten. Het is echter belangrijk om een comfortabele en functionele werkomgeving in te richten om productief te kunnen blijven werken. 

Het is belangrijk om op te merken dat thuiswerken niet voor iedereen geschikt is en dat het bepaalde uitdagingen kan bieden, zoals het onderscheiden tussen werk- en privétijd en het beperken van sociale interactie.

Hoeveel dagen wordt er gemiddeld thuis gewerkt?

Hoeveel dagen wordt er gemiddeld thuis gewerkt

Er is geen vast antwoord op hoeveel dagen per week in Nederland gemiddeld thuis gewerkt wordt, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de sector waarin iemand werkt, de afspraken tussen werkgever en werknemer en de persoonlijke situatie van de werknemer.

Volgens een recent rapport van het CBS uit 2021 werkte ongeveer 1 op de 3 werknemers in Nederland regelmatig vanuit huis. Dit kan variëren van een paar dagen per week tot fulltime thuiswerken. Veel bedrijven bieden flexibele werkarrangementen aan om de werk privé balans van hun werknemers te verbeteren en de productiviteit te bevorderen.

Transformeer uw thuiswerkervaring

Ontdek hoe Second Office de AB&C Groep heeft geholpen bij het creëren van effectieve thuiswerkplekken die leiden tot tevreden medewerkers en een succesvolle samenwerking.

Aandachtspunten bij thuiswerken

Aandachtspunten bij thuiswerken
 1. Werkomgeving: Zorg voor een rustige en verlichte locatie zonder afleidingen. Gebruik een comfortabele bureaustoel en tafel en zorg voor goede verlichting.
 2. Technologie: Zorg voor betrouwbare en snelle internetverbinding en een computer of laptop die geschikt is voor je werkzaamheden. Maak ook gebruik van andere hulpmiddelen zoals een laptopstandaard en externe muis.
 3. Ergonomie: Let op je houding en neem regelmatig pauzes om te bewegen en te ontspannen.
 4. Routines: Maak een dagelijkse routine en houdt vast aan een schema. Dit helpt je om productiever te werken en de work-life balans te behouden.
 5. Communicatie: Houd regelmatig contact met collega’s en manager en maak afspraken over werktijden en verwachtingen. Gebruik ook videoconferencing-tools om face-to-face communicatie te waarborgen.
 6. Persoonlijke leefruimte: Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten over werktijden en zorg dat je een aparte werkplek hebt om werk en privé gescheiden te houden.

EEN EFFECTIEF THUISWERKBELEID OPSTELLEN?

Download de GRATIS praktische gids van Second Office leer je hoe je een goed thuiswerkbeleid kunt opstellen en implementeren.

Aandachtspunten bij thuiswerken

GERELATEERDE ARTIKELEN

Dé partner voor thuiswerkplekken

Ben je opzoek naar een duurzame samenwerkings- partner voor het inrichten en beheren van thuiswerkplekken?

Richt je eigen fijne thuiswerkplek in

webshop Second Office banner

Wij zijn partner van

NIEUWSBRIEF

Ontvang maandelijkse de laatste thuiswerk-trends, nieuws over thuiswerken en tips voor vitaal te werken.

Contact

Hulp of advies nodig? Of wil je sparren over het inrichten en beheren van thuiswerkplekken voor jullie organisatie?