Heb jij weleens dat je een gesprek voert, waarbij je zo gespannen bent dat je als het ware vergeet uit te ademen? En wanneer je dan heel bewust uitademt, het direct een stuk beter gaat? Maar wat voor functie heeft ademen nu eigenlijk? Ademen is meer dan ‘zuurstof inademen en koolzuurgas uitademen’. De manier waarop je ademt bepaalt hoeveel lucht je binnen krijgt. Het regelt je hartslag en bloeddruk, bepaalt welke spieren je gebruikt, kan bijdragen aan de stabiliteit van je wervelkolom en heeft indirect heel veel invloed op je welbevinden, omdat er een directe relatie is met je zenuwstelsel. Je ademhaling is de basis voor hoe je je voelt.
Hoe werkt dit?
Ons zenuwstelsel bestaat grofweg uit twee onderdelen: het sympathisch deel (zorgt voor inspanning) en het parasympatisch deel (zorgt voor ontspanning). We kunnen dit beïnvloeden door de lengte van uitademen te variëren. Daarom is je ademhaling ook een goede graadmeter voor hoe het met je stressniveau gesteld is.
Zelf je stressniveau meten?
Dit heb je nodig: Je hebt een vel papier nodig en een pen. Timerfunctie (aftelklok) van bijvoorbeeld je smartphone. Stel die in op 3 minuten.
Zo werkt het:
Zet je pen vooraan op het papier, zet je klokje aan en begin te tekenen. Bij elke inademing teken je een lijntje naar boven en bij elke uitademing teken je een lijntje naar beneden, in een vloeiende lijn. Probeer niets te beïnvloeden, volg het ademen gewoon. Ben je aan het einde van je papier? Ga dan weer vooraan verder. Is je klokje afgegaan? Tel dan eens het aantal toppen van al je golfjes (= het aantal inademingen).

Hoeveel heb je er?
Heb je in drie minuten (veel) meer dan 18 ademhalingen? Dan heb je een hoog stressniveau en kun je door dit soort oefeningen vaker te doen je lichaam (en de rest) meer tot rust brengen!
Tip om je ademhaling te verbeteren
Mijn cliënten helpt het ook om op youtube de ademhalingsoefening te volgen via Ademhalingsoefening frequentie 6x per minuut om je dagelijkse stress en spanning te verminderen – YouTube Deze korte oefening heeft veel effect, probeer maar uit!
Goed ademhalen heeft een positief effect op fijn thuiswerken
Naast een graadmeter en/of je ademhaling gebruiken om in balans te komen, kun je de ademhaling ook gebruiken om ‘laat’- en ‘doe’ kracht te ontwikkelen. Dan bedoel ik om juist iets te doen wat je wilt en om juist iets te laten, wat je niet wilt doen. Om iets niet te doen is heel lastig. Bijvoorbeeld om geen chocolaatje te nemen bij de thee, terwijl je vriend(in) dat wel neemt. Of om niet boos te worden als je kind iets vraagt, terwijl jij net in overleg zit met een collega. Door een lange uitademing help jij jezelf om je aan dit voornemen te houden. Heb jij je daarentegen voorgenomen om in de lunchpauze te gaan lopen, maar zit je net lekker……dan maak je met een korte stotende ademhaling wat extra ‘doe’ kracht aan. Ademhalen gaat vanzelf, maar wij kunnen er ook mee spelen en gebruik maken om meer energie te creëren in jezelf. Volgende keer ga ik verder in op die energie, maar dan binnen teams.