Bureaustoel instellen
in 7 stappen.

Een fijne thuiswerkplek of werkplek op kantoor start met een goede zithouding. Maar hoe stel je een bureaustoel goed in? In deze blog leggen we je uit hoe je een bureaustoel in 7 stappen instelt. 

Bureaustoel instellen in 7 stappen voor een Fijne thuiswerkplek

Bureaustoel instellen in 7 stappen

Je kent het vast wel. Na lang zitten achter een beeldscherm voel je je verkrampt of krijg je last van je nek of schouders. Langdurig zitten kent gezondheidsrisico’s. Met deze instelinstructie “Bureaustoel instellen in 7 stappen” geven we tips hoe je je ergonomische bureaustoel op je thuiswerkplek optimaal in kunt stellen. Zorg ervoor dat je rechtop in je stoel zit. Door rechtop te zitten voorkom je dat je lichaam in elkaar zakt en je longen en darmen samengedrukt worden. Dit kan een negatief effect hebben op je vitaliteit. De bureaustoel kan je het beste ondersteunen wanneer je een rechte houding aanneemt.

Een goede bureaustoel nodigt je uit om vaak van houding te veranderen, dit noemen we ‘dynamisch zitten’. Zo blijft je bloed stromen en voel je je fitter. Daarbij raden we aan om minimaal ieder uur een pauze te houden of een korte periode staand te werken. Zo werk en leef je écht met plezier. Ook is het belangrijk dat je je bureaustoel goed instelt. Check hieronder de stappen om jouw bureaustoel voor je thuiswerkplek op een makkelijke manier goed in te stellen.

Stap 1: Instellen van de zithoogte

Ga naast je bureaustoel staan en stel de zitting in op gelijke hoogte met je knieholten. Ga vervolgens op de bureaustoel zitten en plaats de voeten ontspannen en vlak op de vloer. De hoek tussen je boven- en onderbenen is nu tenminste 90 °. De verstelhendel zit rechtsonder de zitting.

Stel je werkt aan een vaste tafel, bijvoorbeeld de keukentafel, volg dan deze instelinstructie voor de zithoogte. Leg je handen op het werkblad. Stel de hoogte van je stoel zo in dat je ellebogen in een hoek van 90 graden staan. Let erop dat je nek en schouders ontspannen zijn. De hoek tussen boven- en onderbeen moet ook 90 graden zijn. Mocht je nu niet met je voeten op de vloer staan, dan moet je een voetenbankje aanvragen.

Stap 2: Instellen van de zitdiepte

Dit is belangrijk voor optimale ondersteuning van de bovenbenen én een goede doorbloeding naar de onderbenen. Voor het instellen van een goede zitdiepte is een simpele vuistregel: zorg ervoor dat er een vuistbreedte ruimte is tussen de voorzijde van de zitting en je knieholte (minstens 3 cm ruimte).

Stap 3: Instellen van de rugleuning en lendensteun

De rugleuning hoort ervoor te zorgen dat je gestimuleerd wordt een rechtop zittende houding aan te nemen. Afhankelijk van de lengte van je rug zal de rugleuning hoger of lager ingesteld moeten worden. De voorgevormde lendensteun in de rugleuning moet ter hoogte van de broeksband zitten. Kies de juiste hoogte van de rugleuning zodat de wervelkolom optimaal ondersteund wordt op de hoogte van de 4e en 5e lendenwervel.

Verstelbare lendensteun (optioneel): de extra ondersteuning van de onderrug (lenden) kan door middel van de in diepte verstelbare lendensteun individueel aangepast worden. Niet alle stoelen zijn hier mee uitgerust.

Stap 4: Gebruik maken van de synchroontechniek

Onze ergonomische bureaustoelen hebben de mogelijkheid om de rugleuning los te zetten, activeer deze met hendel links onder de stoel. Zo beweegt deze mee met je lichaam. Dit is prettig voor je rug, zeker als je langdurig zittend werk verricht. Dankzij de beweging wordt het stofwisselingsproces in de tussenwervelschijven ondersteund, dit voorkomt vermoeidheid en mogelijke lichamelijke klachten.

Stap 5: Instellen van de gewichtsregeling

Stel de weerstand/tegendruk van de rugleuning zodanig in op het lichaamsgewicht, dat een optimaal evenwicht ontstaat tussen voldoende ondersteuning en comfortabele beweging. Een goed ingestelde weerstand geeft je het gevoel dat je zweeft op de stoel.

Stap 6: Instellen van de zitneiging

Bepaalde werkhoudingen vragen een speciale ondersteuning en een andere positie van je bekken. De neiging (zittingshoek) van de zitting is individueel in te stellen. Stel de helling in op de houding waarin je het prettigst zit. Let op: niet alle stoelen zijn hier mee uitgerust.

Stap 7: Instellen van de armleggers

Een goede instelling van de armleggers voorkomt klachten aan de nek, schouders en polsen. De juiste hoogte van de armleggers kun je instellen door de armen ontspannen langs het lichaam te laten hangen en de onderarmen loodrecht op de armleggers te laten steunen. Daarbij moet de hoek tussen boven- en onderarmen ongeveer 90° te zijn.

Stel je werkt aan een zit-sta bureau: als de bovenzijde van de armleggers en de bovenzijde van het bureaublad gelijk zijn, dan zijn de armleggers goed ingesteld. Zo worden de nek- en schouderspieren ontlast, waardoor verkrampingen voorkomen worden. Dit zijn de tips voor een bureaustoel instellen in 7 stappen volgens een goed arbo-beleid

Van start met Second Office
eenvoudig en snel geregeld

Wil je sparren over de kansen en oplossingen die Second Office jullie organisatie kan bieden?
Laten we een afspraak maken!

Vertrouwd door meer dan 3000 vitale, gelukkige en productieve thuiswerkers van innovatieve werkgevers in Nederland.

Video: Bureaustoel instellen in 7 stappen

Wil jij ook een Thuiswerkplek zonder zorgen