Facicon Second Office 2023 512x512
Second Office

Bureaustoel instellen in 7 stappen

Bureaustoel instellen in 7 stappen.

We hebben dit blog van een bureaustoel instellen in 7 stappen gemaakt omdat langdurig zittend werken verschillende nadelen heeft voor de gezondheid. Een goed ingestelde bureaustoel is van groot belang. Een niet goed ingestelde bureaustoel kan resulteren in:

 • Slechte houding: Het zitten in een slechte houding voor lange perioden kan leiden tot pijn in de nek, schouders en rug.
 • Verminderde bloedcirculatie: Zitten belemmert de bloedcirculatie en kan leiden tot vermoeidheid, stijfheid en zelfs trombose.
 • Gewichtstoename: Het zitten gedurende lange tijd vermindert de verbranding van calorieën en kan leiden tot gewichtstoename.

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel in?

 1. De juiste hoogte van de stoel instellen.
 2. De diepte van de zitting van de stoel aanpassen.
 3. De rugleuning en optionele lendensteun aanpassen voor de juiste ondersteuning.
 4. Gebruik maken van de synchroontechniek.
 5. De voordelen van de gewichtsregeling.
 6. Het belang van de zithoek.
 7. De juiste instelling van armleggers voorkomt klachten aan de nek en schouders.
In de volgende paragrafen leggen we ieder onderdeel uit.

Stap 1: Hoe stel je de zithoogte in?

Ga naast je bureaustoel staan en stel de zitting in op gelijke hoogte met je knieholten. Ga vervolgens op de bureaustoel zitten en plaats de voeten ontspannen en vlak op de vloer. De hoek tussen je boven- en onderbenen is nu tenminste 90 °. De verstelhendel zit rechtsonder de zitting.

Stel je werkt aan een vaste tafel, bijvoorbeeld de keukentafel, volg dan deze instelinstructie voor de zithoogte. Leg je handen op het werkblad. Stel de hoogte van je stoel zo in dat je ellebogen in een hoek van 90 graden staan. Let erop dat je nek en schouders ontspannen zijn. De hoek tussen boven- en onderbeen moet ook 90 graden zijn. Mocht je nu niet met je voeten op de vloer staan, dan moet je een voetenbankje aanvragen.

De populairste bureaustoel

Deze ergonomische bureaustoel staat op meer dan 2000 thuiswerkplekken.

Bureaustoel LX212 thuiswerkplek of kantoor

Stap 2: Hoe stel je de zitdiepte in?

Dit is belangrijk voor optimale ondersteuning van de bovenbenen én een goede doorbloeding naar de onderbenen. Voor het instellen van een goede zitdiepte is een simpele vuistregel: zorg ervoor dat er een vuistbreedte ruimte is tussen de voorzijde van de zitting en je knieholte (minstens 3 cm ruimte).

Een premium bureaustoel voor een scherpe prijs

Thuiswerkplek ergonomische bureaustoel Premium

Stap 3: Hoe stel je de rugleuning en lendensteun ​in?

De rugleuning hoort ervoor te zorgen dat je gestimuleerd wordt een rechtop zittende houding aan te nemen. Afhankelijk van de lengte van je rug zal de rugleuning hoger of lager ingesteld moeten worden. De voorgevormde lendensteun in de rugleuning moet ter hoogte van de broeksband zitten. Kies de juiste hoogte van de rugleuning zodat de wervelkolom optimaal ondersteund wordt op de hoogte van de 4e en 5e lendenwervel.

Ontdek de voordelige thuiswerkplek sets

Bespaar je zelf tijd en geld met deze voordelige set aanbiedingen.

webshop Second Office banner

Stap 4: Wat is synchroontechniek en hoe gebruik je het?

Onze ergonomische bureaustoelen hebben de mogelijkheid om de rugleuning los te zetten, activeer deze met hendel links onder de stoel. Zo beweegt deze mee met je lichaam. Dit is prettig voor je rug, zeker als je langdurig zittend werk verricht. Dankzij de beweging wordt het stofwisselingsproces in de tussenwervelschijven ondersteund, dit voorkomt vermoeidheid en mogelijke lichamelijke klachten.

Klant aan het woord

“In Second Office hebben wij een echte partner gevonden waarin meegedacht wordt in het gehele proces. Laagdrempelig, snelle communicatie, persoonlijke benadering leveren met een hoog serviceniveau.”

Dorien Visser | Manager HR Services & Solutions.

Stap 5: Hoe gebruik je de gewichtsregeling?

Stel de weerstand/tegendruk van de rugleuning zodanig in op het lichaamsgewicht, dat een optimaal evenwicht ontstaat tussen voldoende ondersteuning en comfortabele beweging. Een goed ingestelde weerstand geeft je het gevoel dat je zweeft op de stoel.

Stap 6: Het instellen van de zitneiging hoe doe je dat?

Bepaalde werkhoudingen vragen een speciale ondersteuning en een andere positie van je bekken. De neiging (zittingshoek) van de zitting is individueel in te stellen. Stel de helling in op de houding waarin je het prettigst zit. Let op: niet alle stoelen zijn hier mee uitgerust.

Stap 7: Waarom is het instellen van de armleggers zo belangrijk?

Een goede instelling van de armleggers voorkomt klachten aan de nek, schouders en polsen. De juiste hoogte van de armleggers kun je instellen door de armen ontspannen langs het lichaam te laten hangen en de onderarmen loodrecht op de armleggers te laten steunen. Daarbij moet de hoek tussen boven- en onderarmen ongeveer 90° te zijn.

Stel je werkt aan een zit-sta bureau: als de bovenzijde van de armleggers en de bovenzijde van het bureaublad gelijk zijn, dan zijn de armleggers goed ingesteld. Zo worden de nek- en schouderspieren ontlast, waardoor verkrampingen voorkomen worden. Dit zijn de tips voor een bureaustoel instellen in 7 stappen volgens een goed arbo-beleid

Een duurzame samenwerkings- partner

Ben je opzoek naar een duurzame samenwerkings- partner voor het inrichten en beheren van thuiswerkplekken?

Thuiswerkplek totaaloplossing van Second Office Creëer een ergonomische en gezonde thuiswerkplek met onze totaaloplossing

Gerelateerde artikelen

 • Volgen

Dé partner voor thuiswerkplekken

Ben je opzoek naar een duurzame samenwerkings- partner voor het inrichten en beheren van thuiswerkplekken?

Richt je eigen fijne thuiswerkplek in

webshop Second Office banner

Wij zijn partner van

NIEUWSBRIEF

Ontvang maandelijkse de laatste thuiswerk-trends, nieuws over thuiswerken en tips voor vitaal te werken.

Contact

Hulp of advies nodig? Of wil je sparren over het inrichten en beheren van thuiswerkplekken voor jullie organisatie?