Bureaustoel instellen in 7 stappen.

Bureaustoel instellen in 7 stappen

In dit blog bespreken we:

We hebben dit blog van een bureaustoel instellen in 7 stappen gemaakt omdat langdurig zittend werken verschillende nadelen heeft voor de gezondheid. Een goed ingestelde bureaustoel is van groot belang. Een niet goed ingestelde bureaustoel kan resulteren in:

  • Slechte houding: Het zitten in een slechte houding voor lange perioden kan leiden tot pijn in de nek, schouders en rug.
  • Verminderde bloedcirculatie: Zitten belemmert de bloedcirculatie en kan leiden tot vermoeidheid, stijfheid en zelfs trombose.
  • Gewichtstoename: Het zitten gedurende lange tijd vermindert de verbranding van calorieën en kan leiden tot gewichtstoename.

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel in?

  1. De juiste hoogte van de stoel instellen.
  2. De diepte van de zitting van de stoel aanpassen.
  3. De rugleuning en optionele lendensteun aanpassen voor de juiste ondersteuning.
  4. Gebruik maken van de synchroontechniek.
  5. De voordelen van de gewichtsregeling.
  6. Het belang van de zithoek.
  7. De juiste instelling van armleggers voorkomt klachten aan de nek en schouders.

In de volgende paragrafen leggen we ieder onderdeel uit.

Stap 1: Hoe stel je de zithoogte in?

image
Bureaustoel instellen in 7 stappen 7

Ga naast je bureaustoel staan en stel de zitting in op gelijke hoogte met je knieholten. Ga vervolgens op de bureaustoel zitten en plaats de voeten ontspannen en vlak op de vloer. De hoek tussen je boven- en onderbenen is nu tenminste 90 °. De verstelhendel zit rechtsonder de zitting.

Stel je werkt aan een vaste tafel, bijvoorbeeld de keukentafel, volg dan deze instelinstructie voor de zithoogte. Leg je handen op het werkblad. Stel de hoogte van je stoel zo in dat je ellebogen in een hoek van 90 graden staan. Let erop dat je nek en schouders ontspannen zijn. De hoek tussen boven- en onderbeen moet ook 90 graden zijn. Mocht je nu niet met je voeten op de vloer staan, dan moet je een voetenbankje aanvragen.

Stap 2: Hoe stel je de zitdiepte in?

image 1
Bureaustoel instellen in 7 stappen 8

Dit is belangrijk voor optimale ondersteuning van de bovenbenen én een goede doorbloeding naar de onderbenen. Voor het instellen van een goede zitdiepte is een simpele vuistregel: zorg ervoor dat er een vuistbreedte ruimte is tussen de voorzijde van de zitting en je knieholte (minstens 3 cm ruimte).

Stap 3: Hoe stel je de rugleuning en lendensteun in?

image 2
Bureaustoel instellen in 7 stappen 9

De rugleuning hoort ervoor te zorgen dat je gestimuleerd wordt een rechtop zittende houding aan te nemen. Afhankelijk van de lengte van je rug zal de rugleuning hoger of lager ingesteld moeten worden. De voorgevormde lendensteun in de rugleuning moet ter hoogte van de broeksband zitten. Kies de juiste hoogte van de rugleuning zodat de wervelkolom optimaal ondersteund wordt op de hoogte van de 4e en 5e lendenwervel.

Stap 4: Wat is synchroontechniek en hoe gebruik je het?

image 3
Bureaustoel instellen in 7 stappen 10

Onze ergonomische bureaustoelen hebben de mogelijkheid om de rugleuning los te zetten, activeer deze met hendel links onder de stoel. Zo beweegt deze mee met je lichaam. Dit is prettig voor je rug, zeker als je langdurig zittend werk verricht. Dankzij de beweging wordt het stofwisselingsproces in de tussenwervelschijven ondersteund, dit voorkomt vermoeidheid en mogelijke lichamelijke klachten.

Stap 5: Hoe gebruik je de gewichtsregeling?

image 4
Bureaustoel instellen in 7 stappen 11

Stel de weerstand/tegendruk van de rugleuning zodanig in op het lichaamsgewicht, dat een optimaal evenwicht ontstaat tussen voldoende ondersteuning en comfortabele beweging. Een goed ingestelde weerstand geeft je het gevoel dat je zweeft op de stoel.

Stap 6: Het instellen van de zitneiging hoe doe je dat?

Bepaalde werkhoudingen vragen een speciale ondersteuning en een andere positie van je bekken. De neiging (zittingshoek) van de zitting is individueel in te stellen. Stel de helling in op de houding waarin je het prettigst zit. Let op: niet alle stoelen zijn hier mee uitgerust.

Stap 7: Waarom is het instellen van de armleggers zo belangrijk?

image 5
Bureaustoel instellen in 7 stappen 12

Een goede instelling van de armleggers voorkomt klachten aan de nek, schouders en polsen. De juiste hoogte van de armleggers kun je instellen door de armen ontspannen langs het lichaam te laten hangen en de onderarmen loodrecht op de armleggers te laten steunen. Daarbij moet de hoek tussen boven- en onderarmen ongeveer 90° te zijn.

Stel je werkt aan een zit-sta bureau: als de bovenzijde van de armleggers en de bovenzijde van het bureaublad gelijk zijn, dan zijn de armleggers goed ingesteld. Zo worden de nek- en schouderspieren ontlast, waardoor verkrampingen voorkomen worden. Dit zijn de tips voor een bureaustoel instellen in 7 stappen volgens een goed arbo-beleid

Vergeet niet om deze blog te delen!
Meer blogs

Thuiswerkplek en de ondernemingsraad: informatiewijzer

Thuiswerkplek in 2024: alles over de vergoedingen