In deze bijdrage wil ik jullie iets vertellen over chronische pijn. Hoe dit ontstaat en wat de relatie is tussen pijn en je lichaam. Bovendien maak ik een verband tussen thuiswerken en chronische pijn.

Veel mensen hebben last van vermoeidheid en/of chronische pijn. Ze hebben verschillende artsen en specialisten bezocht of allerlei raadgevingen van familie en vrienden uitgeprobeerd. Maar nergens is er een echte oplossing te vinden. Wat kun je nog doen als er ruim voldoende onderzoek gedaan is, er geen oorzaak gevonden wordt, of dit niet overeenkomt met wat je voelt of ervaart? 

Deze vermoeidheid en/of chronische pijn beperkt je in het kunnen doen waar je plezier in hebt of waar je goed in bent. Het ontbreekt je aan energie, motivatie en veerkracht. In mijn eerste artikel hebben jullie kunnen lezen dat het dan gaat om vitaliteit, mijn expertisegebied. In feite gaat het dus om het ontbreken van vitaliteit. Wat kunnen wij als vitaliteitstherapeuten dan wel betekenen voor mensen met vermoeidheid en/of chronische pijn? Wij leren hen zelf weer sturing te nemen in het leven, waardoor zij zowel fysiek als mentaal sterker worden. Samen met hen gaan we écht op zoek naar wat voor hen het leven de moeite waard maakt. We helpen dit te ontdekken en helpen hen stappen te maken om zich hierbij te ontwikkelen, in harmonie met zichzelf en de omgeving.

Maar wat heeft dit dan te maken met pijn en vermoeidheid?

Om dit te begrijpen, is het belangrijk om verder te kijken naar de pijn en de vermoeidheid. Waarom geeft jouw lichaam deze signalen, terwijl er niks te zien is op foto’s, bloedonderzoek en andere metingen? Pijn en vermoeidheid zijn voorspellingen van je lichaam, dat een lichaamsdeel in gevaar is. Je lichaam gebruikt een soort van dreigingsmeter. Door allerlei ervaringen en signalen in je lichaam worden die voorspellingen steeds beter, maar het blijft een voorspelling! Dat betekent dat die dreigingsmeters het ook fout kunnen voorspellen. En dan geeft het lichaam een pijnsignaal af.

Om te ontdekken waarom het lichaam zich zo bedreigd voelt, verkennen we alle relevante basisbehoeften die we als mens hebben. Ieder lichaam heeft meerdere dreigingsmeters. Eentje voor stress, binding, erkenning, bewegen, slapen etc.  Allemaal verdienen ze aandacht. We brengen ze in kaart en kunnen ze stuk voor stuk aanpakken.

Via een vragenlijst brengen we de dreigingsmeters in kaart. We zien dan bijvoorbeeld de volgende score:

Bovenstaande score is van Anna. Zij is een medewerkster bij een groot bedrijf, waar veel computerwerk wordt verricht. Wegens coronamaatregelen werkt zij al een jaar thuis. Laatst werd ik door haar werkgever gevraagd voor een werkplekonderzoek thuis, omdat zij al jaren pijn heeft en dit thuis nog erger lijkt te worden. Ze wil zich niet ziekmelden, maar kan haar normale werktaken niet aan. De hoeveelheid werk lijkt ineens onhaalbaar en de pijn lijkt zich uit te breiden van de nek, naar schouders en vanuit de rug naar de voeten. Door de pijn lukt het haar niet meer om elke dag haar rondje te lopen. Om toch zoveel mogelijk werk te kunnen doen, slaat ze haar pauzes vaak over.

Anna kan al deze stress niet managen, omdat ze iemand is die altijd doorgaat en niks zegt als er toch iets is. Ze vindt het erg moeilijk om echt te zeggen wat er speelt. Ze vindt het moeilijk om te reageren op haar omgeving en collega’s als zij oordelen over zaken die haar aangaan. Uiteindelijk zegt ze dan niks meer. Hierdoor kan zij moeilijk aangeven of de werkhoeveelheid passend is. Eigenlijk lijkt ze steeds over haar grenzen te gaan, waardoor behandelingen bij verschillende therapeuten niet helpen. Ze staat a.h.w. in een “overleefstand”.

Anna ervaart geen energie vanuit het werk, het werk is wel een belangrijke bron van contact met andere mensen.

Hoe kijk ik als vitaliteitstherapeut naar deze situatie?

Anna’s lichaam ervaart een bedreiging en uit dit met symptomen als (chronische) pijn en vermoeidheid. Algehele gezondheid, stress, eenzaamheid, erkenning, gevoel en omgeving hebben invloed op de klachten. Haar lichaam is niet overtuigd dat het veilig genoeg is en geeft signalen van pijn, terwijl er helemaal geen schade is te zien. We gaan aan de slag met haar dreigingsmeters ofwel basisbehoeften.

Autonomie: Eigen regie, eigen keuze en doen wat jij wilt of belangrijk vindt. Wie ben jij, wat vind jij belangrijk voor jezelf en anderen en handel je daar ook naar?

Binding: Sociale verbondenheid of onderlinge relatie met familie, vrienden, buren, collega’s (kwaliteit boven kwantiteit)

Competentie: Waar ben jij goed in (sterke eigenschappen) en krijg je ook waardering of terugkoppeling voor?

Fysieke vrijheid: Te veel of te weinig beweegactiviteit kan een bedreiging voor je lichaam zijn.

Energie: Een (chronisch) slaaptekort kan een bedreiging voor je lichaam zijn. Hoe fit ben je?

Natuur: Contact met de natuur (gemiddeld 2 uur per week) heeft een rustgevend en herstellende werking.

Door inzicht te krijgen in haar basisbehoeften kunnen we weten waar we aan kunnen werken. Na akkoord van haar werkgever zijn we samen aan de slag gegaan in een vitaliteitstraject. Wat doen we tijdens zo’n traject:

  1. Door te werken aan het bevredigen van de basisbehoeften, zorgen we ervoor dat het bedreigingsniveau lager wordt en klachten en symptomen kunnen afnemen.
  2. Soms lukt dit onvoldoende en werken we aan het proces van accepteren en ontdekken welke zaken jij echt belangrijk vindt. Het gaat om zelf de controle leren te houden over jouw leven.

Ben jij iemand die dit herkent en/of zelf ook wel eens wil weten hoe je ervoor staat m.b.t. vitaliteit?

Via deze link kun je zelf je vitaliteit testen: https://vitacheck.healthfactorbusiness.nl

Wil je meer weten over pijnsignalen? Bekijk dan eens het volgende filmpje: https://youtu.be/BaqDtYEvb7w

Ben jij manager, teamleider of HR-manager en zou je wel eens meer willen weten over een vitaliteitstraject of uitgebreid werkplekonderzoek? Neem gerust contact op! Nanny Landman, Vitaliteitspecialist bij Health Factor Business. 06-52075279