Facicon Second Office 2023 512x512
Second Office

Een effectief thuiswerkbeleid opstellen?

Een effectief thuiswerkbeleid opstellen?

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om hun medewerkers thuis te laten werken, vooral sinds het uitbreken van de COVID-19 pandemie. Thuiswerken biedt tal van voordelen, waaronder meer flexibiliteit, een betere balans tussen werk en privéleven, lagere kosten voor werkgevers en minder reistijd voor werknemers. Echter, om succesvol te zijn met thuiswerken, is het van cruciaal belang om een goed thuiswerkbeleid te hebben. Een thuiswerkbeleid zorgt voor duidelijke richtlijnen en verwachtingen voor zowel werkgevers als werknemers, waardoor de productiviteit en efficiëntie op peil blijven en de samenwerking soepel verloopt. In deze praktische gids van Second Office leer je hoe je een goed thuiswerkbeleid opstellen en implementeren.

Gratis Thuiswerkbeleid downloaden

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het Thuiswerkbeleid opstellen?

 • Bepaal wie in aanmerking komt voor thuiswerken en onder welke omstandigheden. Dit kan afhangen van functie, persoonlijke omstandigheden, beschikbaarheid van technologie en andere factoren.
 • Zorg voor duidelijke richtlijnen over werktijden, werkplek en communicatie. Dit omvat bijvoorbeeld afspraken over beschikbaarheid, het inrichten van een ergonomische werkplek en het gebruik van de juiste software.
 • Maak afspraken over het delen van vertrouwelijke informatie en het bewaren van privacy. Dit is bijvoorbeeld relevant voor het omgaan met persoonlijke data van klanten of collega’s.
 • Definieer de verantwoordelijkheden van zowel werkgevers als werknemers in verband met thuiswerken. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld het onderhouden van apparatuur en het bijhouden van prestaties.
 • Zorg voor continue evaluatie en bijsturing van het thuiswerkbeleid. Het is belangrijk om regelmatig feedback te verzamelen en het beleid aan te passen op basis van nieuwe inzichten en veranderende omstandigheden.

De checklist voor een Thuiswerkbeleid opstellen vind je hier

Checklist voor het opstellen van een thuiswerkbeleid
 1. Identificeer de rollen en verantwoordelijkheden van werknemers en werkgever.
 2. Bepaal welke werknemers in aanmerking komen voor thuiswerken en onder welke omstandigheden.
 3. Maak duidelijke afspraken over de werktijden en de beschikbaarheid van de werknemer.
 4. Zorg voor een veilige en gezonde werkplek thuis voor werknemers.
 5. Bepaal welke middelen de werkgever ter beschikking stelt, zoals hardware, software en andere apparatuur.
 6. Stel regels op voor het gebruik van bedrijfsmiddelen voor thuiswerken, zoals beveiliging, toegang tot gevoelige informatie en back-ups.
 7. Maak afspraken over communicatie tussen werknemers en werkgevers, inclusief de frequentie en de manier waarop deze communicatie plaatsvindt.

De complete checklist inclusief een voorbeeld thuiswerkbeleid zit in ons gratis thuiswerkbeleid pakket. Vraag het hieronder aan.

Gratis Thuiswerkbeleid downloaden

Dé partner voor thuiswerkplekken

Ben je opzoek naar een duurzame samenwerkings- partner voor het inrichten en beheren van thuiswerkplekken?

Second Office de partner in thuiswerkplekken logo achtergrond EF7 grijs 1920x1080

De complete checklist inclusief een voorbeeld thuiswerkbeleid

Wetgeving en verantwoordelijkheden bij thuiswerken

Wil je binnen jouw organisatie thuiswerken mogelijk maken? Second Office is gespecialiseerd in het realiseren van thuiswerkplekken die zijn afgestemd op de wensen van onze klanten. Bovendien hebben onze specialisten een voorbeeld thuiswerkbeleid opgesteld door de best practices die we bij onze klanten voorbij zien komen, te combineren met onze expertise als het gaat om thuiswerken en thuiswerkplekken. Laat je inspireren en download het template hieronder GRATIS!

Klant aan het woord

“In Second Office hebben wij een echte partner gevonden waarin meegedacht wordt in het gehele proces. Laagdrempelig, snelle communicatie, persoonlijke benadering leveren met een hoog serviceniveau.”

Dorien Visser | Manager HR Services & Solutions.

Gerelateerde artiklen

Dé partner voor thuiswerkplekken

Ben je opzoek naar een duurzame samenwerkings- partner voor het inrichten en beheren van thuiswerkplekken?

Richt je eigen fijne thuiswerkplek in

webshop Second Office banner

Wij zijn partner van

NIEUWSBRIEF

Ontvang maandelijkse de laatste thuiswerk-trends, nieuws over thuiswerken en tips voor vitaal te werken.

Contact

Hulp of advies nodig? Of wil je sparren over het inrichten en beheren van thuiswerkplekken voor jullie organisatie?