Facicon Second Office 2023 512x512
Second Office

Een “onbelaste thuiswerkvergoeding” is een vergoeding die een werkgever geeft aan een werknemer voor de extra kosten die ontstaan door het thuiswerken. Deze vergoeding is niet belastbaar voor de werknemer, omdat deze wordt beschouwd als een vergoeding voor werkkosten. Er zijn wel beperkingen aan de vergoeding die de werkgever mag geven, zoals een maximumbedrag. In Nederland geldt sinds 2021 een onbelaste vergoeding van €0,19 per uur (excl. btw) voor werknemers die tijdens de pandemie thuiswerken.

Hogere onbelaste thuiswerkvergoeding in 2023

In 2023 mag je werknemers die thuiswerken een onbelaste vergoeding geven van maximaal 2,15 euro per dag. Ook als werknemers een deel van de dag thuiswerken mag je ze 2,15 euro belastingvrij uitbetalen.

Thuiswerkvergoeding óf reiskostenvergoeding

Als werkgever moet je kiezen welke van de twee vergoedingen je toepast: óf de thuiswerkkostenvergoeding, óf de reiskostenvergoeding. De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer blijft namelijk ook bestaan. Deze vergoeding is maximaal 0,21 euro per kilometer. In 2024 gaat dit bedrag omhoog naar 0,22 euro per kilometer.

Sommige werknemers zullen een deel van de dag thuiswerken en het andere deel op kantoor. Dan bepaal je als werkgever of je voor die werkdag de onbelaste reiskostenvergoeding geeft, of de onbelaste thuiswerkvergoeding.

Je kunt ook je werknemers zelf laten kiezen welke vergoeding ze liever willen. Als ze bijvoorbeeld ver van de werkplek wonen, zullen ze eerder kiezen voor de reiskostenvergoeding. Per werknemer kan dit anders uitvallen.

Bron: Nibud