Podcast: Giel van der Linden in gesprek met Vitaliteit specialist Nanny Landman. Die zich als expert heeft verbonden aan Second Office om u tips en tricks te geven om goed en gezond te kunnen (thuis)werken. In deze Podcast aflevering van Vitaal en Actief werken hebben we het over “Teamenergie tijdens het thuiswerken” Dit onderwerp bespreken we aan de hand van een aantal vragen en stellingen.

Klik op de Play-knop en luister naar de Podcast: Teamenergie tijdens het thuiswerken


Facetten teamenergie

De centrale vraag van mijn klanten is “Hoe krijg je productieve en vooral gemotiveerde medewerkers, die pro-actief meebewegen met de veranderingen binnen de organisatie? Hoe krijgen we grip op het ziekteverzuim en toename van prestaties binnen teams?” Uiteindelijk komt dit neer op de vraag: ´ Hoe maak je het hele bedrijf vitaal en veerkrachtig op een duurzame manier?´ We spreken dan over de energie van een groep.

image 1
Teamenergie tijdens het thuiswerken 3


Het gaat dus om motivatie en veerkracht. Hier is al veel onderzoek naar gedaan en 1 persoon die er heel veel van weet en zelfs de Nobelprijs heeft gewonnen is Eleonor Ostrom. Zij heeft op basis van haar onderzoek 8 principes omschreven die nodig zijn om als team goed te functioneren en de energie te verhogen.

Toekomst hybride werken, kansen voor managers?

Belangrijkste is opbouwen van sociale steun. Daar ligt een belangrijke rol voor de leidinggevende. Leider moet begrijpen:

  1. Wij willen behoren tot een groep, dat streven is heel sterk: Binding
  2. Wij willen ook goed functioneren in de groep, geeft gevoel van veiligheid: competenties
  3. Er is een gevoel van maximale veiligheid als je helemaal jezelf kunt zijn in de groep: Autonomie.

Wat kan een medewerker zelf doen om teamenergie te verbeteren?

Ga niet in de klaagmodus, maar maak zaken bespreekbaar. Managers zijn gewone mensen en zij kunnen niet aan iemands neus zien dat er iets is. Zeker niet achter een schermpje. Maak wel gebruik van het roddelcircuit, maar probeer eens positief te roddelen over elkaar. Je zult zien hoe mooie kwaliteiten en talenten van mensen ineens zichtbaar worden. Voor optimaal sociaal contact zet de video/beeld aan tijdens het digitaal vergaderen en overleggen.

Banner Nanny Landman