Na Corona afwisselend vanuit huis en op kantoor werken? Wat betekent het hybride werken voor uw organisatie? Bij veel organisaties is deze vraag actueel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat medewerkers en werkgevers de voorkeur geven gemiddeld 2 á 3 dagen vanuit huis te willen blijven werken. In dit artikel delen we onze kennis en 6 tips waar aan te denken bij invoeren en faciliteren van een hybride werkplek.

Thuiswerken is een blijvertje

Lang niet iedereen, maar veel werknemers en werkgevers hebben het thuiswerken omarmt. Veel werkgevers hebben al aangegeven dat ze hun personeel niet meer elke dag op kantoor verwachten na Corona. En het merendeel van de werknemers geeft aan dit een prima idee te vinden, maar dan niet full time maar afwisselend, kortom hybride werken.

Wat is hybride werken?

Hybride werken houdt in dat medewerkers een paar dagen per week vanuit huis werken en in een roulatiesysteem op kantoor kunnen werken. Naast vanuit huis werken kan dit ook een andere locatie zijn bijvoorbeeld een flexkantoor locatie in de omgeving van de woning van de medewerker.

Wat levert hybride werken op?

Het overstappen op hybride werken heeft zowel voor werkgevers als medewerkers veel voordelen. Mits goed georganiseerd zoals het hebben van een thuiswerkbeleid, thuiswerkovereenkomst en een goede- en ergonomische ingerichte thuiswerkplek. Het toekennen van een budget aan de medewerker voor aanschaf van middelen is niet afdoende en niet conform wet en regelgeving. Benieuwd hoe andere organisatie omgaan met hybride werken en de thuiswerkplek, klik hier.

Werkgevers voordelenMedewerkers voordelen
Verhoging productiviteit- en efficiency
Medewerkerstevredenheid en loyaliteit stijgt
Ziekteverzuim wordt verlaagd
Verduurzaming
Geeft vorm aan goed werkgeverschap
Goede balans tussen werk en privé
Flexibiliteit
Verhoogde concentratie
Minder reistijd
Meer verantwoordelijkheid
Wat is hybride werken en hoe faciliteer je dit? 6 tips

6 Tips voor het Hybride werken

Wilt u uw organisatie voorbereiden op het Hybride werken? Waarmee u vorm kunt geven aan het goede werkgeverschap. Het start met opstellen van een thuiswerkbeleid. Wij geven hieronder verschillende tips, waarmee u het Hybride werken binnen uw organisatie kan faciliteren:

 • Stel een thuiswerkbeleid op

Wilt u binnen uw organisatie overstappen op hybride werken of thuiswerken goed vorm geven? Dan is het raadzaam om een goed thuiswerkbeleid op te stellen. In het thuiswerkbeleid worden de doelen, middelen, tools en het tijdpad dat hieraan ten grondslag ligt beschreven. Denk hierbij onder andere aan:

 • Een functieomschrijving:
  • Welke functies maken thuiswerken wel of niet mogelijk?
  • Hoeveel dagen per week mag een medewerker thuiswerken en wanneer (zeker) niet.
  • Het toepassen van output-gericht management, met een toelichting op de monitoring ervan.
  • Het faciliteren van een Second Office ergonomische en gezonde thuiswerkplek.

Download hier een blauwdruk

 • Informatiebeveiliging en privacy.

Werkgevers en medewerkers dienen zich bewust te zijn van de verhoogde veiligheidsrisico’s die Hybride Werken met zich mee brengen. Breng voor uw organisatie in kaart het gebruik van systemen en dossiers op afstand en bekijk hoe de (digitale) veiligheid en privacy geborgd kan blijven.

 • Faciliteer een thuiswerkplek conform de Arbo normen

Wij zien in het afgelopen jaar veel aanbieders van thuiswerkplek materialen die niet voldoen aan de Arbo normen waardoor werkgevers een vergroot risico lopen. Er worden veel bureaus en bureaustoelen aangeboden die niet conform de Europese EN regeling zijn. Zo moet een bureaublad altijd minimaal 80cm x 120cm breed zijn en is een werkblad in hoogte verstelbaar, dan moet dit kunnen tussen 65 en 85 cm. Als werkgever ben je primair verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden waaronder de medewerkers werken. Wij kunnen uw organisatie hierin kosteloos adviseren. Daarnaast leveren, installeren en beheren wij thuiswerkplekken voor organisaties.

 • Maak van kantoor een fijne ontmoetingsplek of clubhuis

Bij het Hybride werken komen medewerkers naar kantoor voor team overleggen, creatieve sessies, project kick-offs, flexwerken, brainstrom sessies et cetera. Ontmoeten en verbinden gebeurt op kantoor zorg ervoor dat dit een fijne plek is. Denk bijvoorbeeld aan het upgraden van de catering of bestelmogelijkheden voor lunches en diners. Of plaats een barista bar in plaats van een koffie automaat. Extra tip: heeft uw organisatie nog wel hetzelfde aantal vierkante meters nodig of kan dit met minder, waarmee u kantoorkosten fors kunt reduceren.

 • Goede IT-faciliteiten en een snelle verbinding

Een open deur, maar zorg dat de techniek op orde is en dat medewerkers getraind zijn met de software tools. Vooral zwakke internetverbindingen zijn een doorn in het oog.

 • Breng medewerkers in beweging

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers tijdens het thuiswerken nog langer zittend werk verrichten dan op kantoor. Op kantoor is dit plus minus 6 uur per dag tijdens het thuiswerken stijgt dit naar 8 uur per dag. In onze vrije tijd zitten we gemiddeld 5 uur per dag. Ook fysiotherapeuten zien een forse toename van het aantal klachten bij thuiswerkers. Second Office heeft hiervoor een oplossing: Medewerkers van klanten van Second Office ontvangen periodiek tips en tricks van onze experts om actief en vitaal te kunnen blijven werken.

Over Second Office

Opzoek naar meer informatie of advies na het lezen van het blog: “Wat is hybride werken en hoe faciliteer je dit? 6 tips.” Wij verzorgen en beheren uw thuiswerkplekken, dit bespaart uw organisatie tijd en geld. De thuiswerkplek oplossing van Second Office: Van laptopstandaard, headset, bureaustoel tot een complete thuiswerkplek. Bovendien direct geleverd en geïnstalleerd bij uw medewerkers thuis. Kortom wilt u een thuiswerkplek inrichten, kopen of in abonnementsvorm (lease), Second Office regelt het. Ook kunnen wij u ontzorgen in het operationele beheer zelfs met een verhuisservice. Lees meer over Second Office.