Op dinsdag en donderdag kan het in het openbaar vervoer en op de weg extra druk zijn, maar dankzij de Wet flexibel werken hebben werknemers het recht om hun arbeidsduur, locatie en werktijden aan te passen. Veel organisaties hebben al een thuiswerkbeleid en vinden het belangrijk om personeel te behouden door flexibiliteit te bieden.

Wet flexibel werken

In de Wet flexibel werken is geregeld dat werknemers hun werkgever kunnen verzoeken om meer of minder uren te werken, om op andere werktijden te gaan werken of om vanaf een andere arbeidsplaats te werken. Werkgevers die het Hybride Werken hebben ingevoerd. Leggen in het Thuiswerkbeleid de kaders vast van waar wanneer gewerkt kan worden. In de uitvoering zien we vaak dat de afspraken over de arbeidsplaats onderling tussen de manager en medewerker worden vastgelegd in lijn met het thuiswerkbeleid.

De Wet flexibel werken (WFW) regelt de mogelijkheid voor werknemers om aanpassing te verzoeken van de arbeidsduur, locatie en werktijd. Volgens de nieuwe wet mag je werknemer een verzoek indienen als hij op een andere locatie wil werken. Werkgevers moeten een verzoek om thuis te werken in beginsel accepteren. Afwijzen kan alleen met een hele goede reden, op basis van redelijkheid en billijkheid. Bijvoorbeeld als thuiswerken niet mogelijk is voor het type werk.

Een ergonomische thuiswerkplek sluit naadloos aan op de WFW wet

Het bevorderen van een ergonomische thuiswerkplek past binnen de WFW omdat het bijdraagt aan de gezondheid en productiviteit van werknemers. Een goed ingerichte thuiswerkplek met aandacht voor ergonomie vermindert kans op gezondheidsklachten en verbetert de werkomgeving. Dit verhoogt de motivatie en tevredenheid van werknemers en leidt uiteindelijk tot verbetering van hun prestaties.

Organisaties moeten er daarom voor zorgen dat de thuiswerkplek van de werknemers ergonomisch verantwoord is, of hen bijstaan bij het installeren van een dergelijke werkplek. Dit is niet alleen verantwoord werkgeverschap, maar ook in het belang van de werknemers zelf. Daarbij dient rekening gehouden te worden met de wet- en regelgeving rondom ergonomie en arbeidsomstandigheden.

Ergonomische thuiswerkplekken goed organiseren, hoe doe je dat?

Een goede thuiswerkplek kopen of leasen is voor veel organisaties nieuw. Hoe pak je dit aan en hoe kun je de kosten laag houden? Daarom begeleiden wij organisaties in het gehele proces met advies op maat. Ook delen we graag onze kennis en ervaring. Bekijk bijvoorbeeld de blauwdruk van het thuiswerkbeleid. Ons resultaat: Medewerkers worden voorzien van een ideale thuiswerkplek met een efficiënte omgang van budget. Zonder administratieve en of beheerslasten voor jouw interne organisatie. Kortom, samen realiseren we productieve, vitale, en gelukkige thuiswerkers. Maak daarom gebruik van de werkplek thuis oplossing van Second Office.

Thuiswerkplek producten

Of bekijk de thuiswerkplek bundels in onze webshop.